Spring til indhold

Depression er en af de hyppigste psykiske lidelser i Danmark og i verden. Depression påvirker følelsesliv, kognition og psykomotorik.  Symptomer er nedtrykthed, ændret søvnmønster, nedsat appetit, nedsat energiniveau, øget irritabilitet, samt angst og uro. I Danmark er der årligt over 23.00 nye sygdomstilfælde, og næsten 600.000 levede med depression i perioden 2017-2018. Depression fører til nedsat funktionsniveau og forringet livskvalitet med store omkostninger for individ og samfund. Depression behandles bl.a. med medicin og med terapeutisk intervention.

Musikterapi anvendes i behandling af depression hos voksne og personer med fødselsdepression. Musikterapi anvendes både individuelt og i gruppe. Musik anvendes ligeledes som musikmedicin til voksne med søvnforstyrrelse. Der er evidens for, at patienter der modtager musikterapi kan have effekt af behandlingen. Effekten af musikterapi omhandler både symptomreduktion samt øget livskvalitet.

Læs mere i denne oversigtsartikel, hvor den internationale forskning indenfor musikterapi og depression bliver præsenteret samlet på dansk.

Centrale publikationer og medier om musikterapi og depression

Medier

Regionsrådsformand, Ulla Astman, ønsker musikterapien styrket i tiårsplanen for psykiatrien. Læs Ulla Astmans debatindlæg på altinget.dk