Spring til indhold

CEDOMUS

Musikterapi med flygtninge

Redaktør, Bolette D. Beck, ph.d. & lektor

CEDOMUS

Musikterapi med flygtninge

Der er en lang tradition for at anvende musikterapi med personer med flygtningestatus, såvel i flygtningelejre som i asylfasen eller efter opnåelse af opholdstilladelse i det nye land. Både herhjemme og i udlandet har musikterapeuter konstateret at musikterapi kan skabe kontakt med indre ressourcer som f.eks. håb og modstandskraft, afhjælpe symptomer på posttraumatisk stress, genskabe tillid til andre mennesker samt støtte integrationsprocessen.

Kontrollerede studier har vist at musikterapi kan hjælpe børn i modtageskoler med at dæmpe uro og tristhed, og forbedre koncentration og opmærksomhed samt social deltagelse. Studier med voksne har vist at musikterapi kan afhjælpe søvnproblemer, social tilbagetrækning, forhøjet vagtsomhed, kropslig spænding og mestring af indtrængende erindringer fra traumatiske oplevelser.

Musikterapi giver mulighed for at mobilisere indre ressourcer som f.eks. modstandskraft, håb og ’empowerment’. Gennem musikken kan musikterapeuten skabe kommunikation på tværs af kulturelle og sproglige barrierer. Musik kan også anvendes til at berolige nervesystemet, og skabe positive indre billeder og tanker. Musik og billeddannelse, sangskrivning og improvisation anvendes til at udtrykke og bearbejde traumatiske oplevelser.

I Danmark arbejder musikterapeuter både i regionale flygtningebehandlingstilbud og i private hjælpeorganisationer. Der anvendes individuel, gruppe og familiebehandling.

I en oversigtsartikel beskrives anvendelsen af musikterapi med traumatiserede flygtninge:

Bernard, G., & Dvorak, A., L. (2023). Using music to address trauma with refugees: A systematic review and recommendations. Music Therapy Perspectives, 41(1), e30–e43.

Den Europæiske Musikterapiorganisation EMTC har formuleret guidelines for musikterapi med i flygtningeprojekter.

Centrale publikationer og medier indenfor musikterapi med flygtninge