Om NOCKS
I Nordjysk Center for Kultur og Sundhed på Aalborg Universitet beskæftiger vi os med, hvordan kulturprodukter og kulturoplevelser kan bruges til at forbedre borgeres sundhed. Vi har fokus på at:
- styrke forskning og skabe ny viden om, hvordan kultur kan fremme sundhed.
- styrke kvaliteten og den praktiske implementering ved at styrke vidensudveksling og samarbejde samt tilbyde relevante kompetenceudviklingskurser.
- styrke samfundets udbytte ved at sætte fokus på borgeres sundhed og indgå aktivit i politiske diskussioner og debatter.
Vidensnetværket for Nordjysk Center for Kultur og Sundhed er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland og Aalborg Kommune.
Hvem er NOCKS?
Vidensnetværket for Nordjysk Center for Kultur og Sundhed er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland og Aalborg Kommune.
Vidensnetværket består af repræsentanter fra hver institution i samarbejdet med relevante forskere og eksperter, der løbende kan inviteres med ind i samarbejdet og løbende kan inddrages i relevante projekter. Netværksgruppen mødes 4-6 gange om året.
VidensNetværksgruppe
- Per Thorgaard Aalborg Universitets Hospital
- Bettina Bisp Jensen Aalborg Kommune
- Claus Rene Pedersen Aalborg Kommune
- Claus Svenstrup Region Nordjylland
- Anne Marie Heide Hviid Region Nordjylland
- Jonas Lundquist Region Nordjylland
- Marianne Vendelboe Region Nordjylland
- Anita Jensen AAU - post doc ansat ved NOCKS videnscenter på AAU
- Stine Lindahl Jacobsen. AAU - leder af NOCKS videnscenter på AAU
Formål og strategi for NOCKS
Nordjysk Center for Kultur og Sundhed på Aalborg Universitet beskæftiger sig med, hvordan kunst- og kulturoplevelser/aktiviteter kan bruges til at forbedre borgeres sundhed. Vi har fokus på at:
- styrke forskning og skabe ny viden om, hvordan kultur kan fremme sundhed
- styrke kvaliteten og den praktiske implementering ved at styrke vidensudveksling og samarbejde samt tilbyde relevante kompetenceudviklingskurser
- styrke samfundets udbytte ved at sætte fokus på borgeres sundhed og indgå aktivt i politiske diskussioner og debatter.
Netværk og partnere
Netværket Nordjysk Center for Kultur og Sundhed er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland og Aalborg Kommune. Dette samarbejde har ligeledes til hensigt at skabe mere grobund for kultur og sundhed, hvor kulturprodukter og kulturoplevelser målrettet anvendes med henblik på at fremme borgeres sundhed.
Samarbejdet fungerer som et vidensnetværk mellem partnere, mens videnscenteret er placeret på Aalborg Universitet, der har primær ansvar i forhold til at drive centeret og afholde netværksmøder. NOCKS har specifikke formål om at styrke forskning og ny viden om, hvordan kultur kan komplementere sundhed, implementere denne viden i praksis samt styrke det sammenhængende sundhedsvæsen og det sundhedsfremmende samfund.
Hovedformålet er således at styrke og sikre kvaliteten af kulturbaserede sundhedsprojekter gennem evidensbaseret dokumentation, brugertilpasset og fagspecifik viden, kompetenceudvikling, tværfagligt og tværsektionelt samarbejde samt et samfundsøkonomisk og politisk perspektiv.
Fokusområder
Nordjysk Center for Kultur og Sundhed har tre fokusområder:
1. Styrke forskning og generering af ny viden
- Hvor det er relevant at etablere, støtte og udvikle forskningsprojekter, der genererer ny viden herunder både effektstudie samt kvalitative studier omkring borger- og patientoplevelse.
- Hvor det er relevant at inkludere og rådgive omkring samfundsøkonomisk udbytte.
- Samarbejde omkring fælles projekter når muligt og styrke tværsektionelle undersøgelser og projekter.
2. Styrke kvalitet og praksis implementering
- At gøre viden offentlig tilgængelig gennem løbende formidling
- At styrke samarbejde omkring kultur- og sundhedsprojekter på tværs af sektorer
- At samarbejde med kultur- og sundhedsinstitutioner og bygge videre på fælles erfaringer
- At tilbyde relevante kompetenceudviklingskurser til forskellige faggrupper herunder undervisere, læger, kulturudøvere, offentlige ansatte, osv.
- Hvor det er relevant at understøtte tværfaglig samarbejde og udveksli ng.
3. Styrke samfundets udbytte
- Hvor det er muligt at styrke fokus på borgerens/patienten / menneskets sundhed
- Hvor det er muligt at styrke fokus på sundhed på trods af sygdom
- Hvor det er muligt at indgå aktivt i politiske diskussioner og debatter
- Udvikle temadage og konferencer for forskere og udøvere med henblik på at formidle viden og skabe debat på tværs, såfremt der er fornødne økonomiske ressourcer
Konferencer/oplæg/præsentationer
Som en del af vores aktiviteter deltager vi i videst muligt omfang i forskellige konferencer, seminarer og lignende indenfor feltet kultur og sundhed. Hvis du gerne vil vide hvilke projekter NOCKS er med i, kan du læse med her.
Nedenfor er et udpluk af centrets udadvendte aktiviteter:
2020
Konference om kulturens samfundsmæssige betydning
Kulturministeriet afholder konference hvor NOCKS er inviteret med som oplægsholder. Mere info følger
september 2020: konference om kultur som sundhedsfremme
NOCKS holder oplæg om forskning indenfor musik og sundhed. Kunst og kulturelle oplevelser kan ifølge WHO være med til at gøre os sundere, både fysisk og mentalt, og kulturen kan fungere som supplement til medicinsk behandling af fx depression. Det konkluderer en ny rapport, som bliver fremlagt på konferencen ”Kultur som sundhedsfremme” den 24. marts 2020. Konferencen bliver holdt af Sundhedsstyrelsen og Region Midtjylland og finder sted på Aarhus Teater.
2019
september 2019: Udviklingskonferencen
Musik til sundhedsfremmende formål - sammen realiserer vi musikkens potentiale i fremtiden
sundhedsvæsen. NOCKS er medarrangør af konference i samarbejde med Tænketanken Musik og Sundhed.
August 2019: KULTURMØDE: NOCKS - På tværs af Kultur og Sundhed
Der foregår efterhånden en del kultur- og sundhedsprojekter rundt om i landet til gavn for mange borgere og patienter Projekterne handler om at høste de gode sundhedsmæssige gevinster ved kulturen, og der er mange gode erfaringer og eksempler på, hvordan der bygges bro mellem sundhedsfag og kunst- og kulturelle aktiviteter samt mellem region, kommune og kulturinstitutioner. Effekten kan vi også dokumentere, men det er stadig tilfældigt, hvor man som borger/patient har mulighed for at deltage i sådanne projekter. På baggrund af konkrete eksempler fra Nordjysk Center for Kultur og Sundhed (NOCKS) og Region Nordjylland vil vi gerne debattere, hvordan vi skaber bæredygtige vilkår og muligheder for kultur- og sundhedsprojekter bredt i Danmark. Hvordan kan det politiske system sikre, at kultur- og sundhedsindsatser er et tilbud som borgere og patienter har adgang til samt at økonomien og fagligheden er tilgængelig?
23. april 2019: Fællesskab i kulturaktiviteter og mental sundhed
Oplæg på Viborg Bibliotekerne i forbindelse med projektet omkring Guided Fællessang+
2018
November 2018: Nordic Arts & Health Research Conference, Turku, Finland
NOCKS, Nordjysk Center for Kultur og Sundhed, er med til at arrangere Nordic Arts & Health Research Conference. Konferencen har som mål at opstarte og understøtte et netværk af nordiske forskere i feltet kunst, kultur og sundhed og er en mulighed for forskere på området at dele og diskutere aktuelle projekter og erfaringer såvel som eventuelle sammenfald i fokusområder.
August 2018: At bygge bro mellem kultur og sundhed, Kulturmødet Mors
Kunst og kultur kan komplettere den traditionelle behandling og bidrage til at den samlede behandlingseffekt forstærkes. Forsker Anita Jensen og overlæge Per Thorgaard beskriver nødvendigheden af at justere etablerede behandlingsstrategier og skabe et nyt og fælles sprog omkring en helhedorienteret behandling af patienter.
August 2018: Konference: The Human Condition in between Medicine, Arts and Humanities.
The European Society for Philosophy of Medicine and Healthcare afholdt deres 32nd EUROPEAN CONFERENCE ON PHILOSOPHY OF MEDICINE AND HEALTH CARE i Lissabon i august 2018, hvor årets tema var “The Human Conditiokultur på receptn in between Medicine, Arts and the Humanities”. Forsker Anita Jensen deltog med et oplæg om kultur på recept. Mere om The European Society for Philosophy of Medicine and Healthcare her.
April 2018: Oplæg: Fællesskab i Kulturaktiviteter & Mental Sundhed
I forbindelse med projektet ”Guided Fællessang” af Viborg Bibliotekerne afholdt lektor Stine Jacobsen oplæg om Fællesskab i Kulturaktiviteter & Mental Sundhed 23.april 2018.
Februar 2018:NOCKS Konference: Kultur kan give sundhed, Musikkens Hus, Aalborg
Moderator: Clement Kjærsgaard
NOCKS arrangerede denne én-dags erfarings- og innovationskonference om hvordan vi som samfund bedre kan udnytte kunst og kultur i forebyggelses- og sundhedsfremmende øjemed. Formålet med konferencen var vidensdeling og faglig sparring - og ikke mindst øget politisk fokus på og bevidsthed om fagfeltet. Deltagerne i konferencen var forskere på området, politikere samt kulturaktører med udtalt interesse for sammenhængen mellem kunst, kultur og sundhed. De forskellige foredragsholdere præsenterede divergerende perspektiver på den aktuelle forskning og praktiske erfaringer og diskuterede ideer, udfordringer og mulige løsninger.
Deltagere i panelet:
- Mette Bock, MF, Kultur- og Kirkeminister
- Flemming Møller Mortensen, MF, medlem af Folketingets Kulturudvalg samt Ældre- og Sundhedsudvalg
- Lise Bech, MF, medlem af Folketingets Ældre- og Sundhedsudvalg
- Stine Lindahl Jacobsen, lektor, leder af Musikterapi Aalborg Universitet samt leder af styregruppen for NOCKS
- Esben Schouboe, cand.comm. i journalistik med bl.a. naturvidenskab som område
- Anders Majlund Christensen, souschef Aalborg Symfoniorkester
- Lena Brostrøm Dideriksen, Formand for Dansk Artist Forbund
- Susi Hyldgaard, formand for DJBFA, Medlem af Tænketanken: Musik og Sundhed,
- Mogens L. Larsen, overlæge Aalborg Universitetshospital
- Mads Lindholm, erhvervspsykolog, udviklingskonsulent og musiker
- Mikael Odder, kulturkoordinator i stresstilbuddet “Kulturvitaminer”, Aalborg Kommune Mette Højborg
Læs mere her:
https://ec.europa.eu/epale/en/content/konference-kultur-kan-give-sundhed
2017
November 2017: Oplæg: Organisationen for Danske Museer (ODM) Årsmøde. Århus
Forsker Anita Jensen holdt et oplæg på Danske Museers årsmøde om Kultur på Recept.
ODM arbejder bl.a. for at være et samarbejdsforum for alle fagkategorier med tilknytning til dansk museumsvæsen. Læs mere om ODM her.
September 2017: Konference: Kultur og Sundhedsfremme, Nationalmuseet, København
Torsdag den 21. september 2017 deltog Anita Jensen i Danmarks første konference om kultur og sundhedsfremme, der fandt sted på Nationalmuseet. På konferencen var der både nationale og internationale forskningsoplæg og workshops om temaet. Forkvinde for Læseforeningen, Mette Steenberg, stod bl.a. for en workshop i metoden ’guidet fælleslæsning’.
Læs mere om ’guidet fælleslæsning’ her
August 2017:Debatmøde: Om kultur og sundhed, Kulturmødet Mors
NOCKS planlagde i samarbejde med Region Midtjylland et debatmøde om Kultur og Sundhed på Kulturmødet 2017.
Juni 2017:Konference: Culture, Arts and Well-being Conference, Bristol, UK
NOCKS deltog i konferencen Culture, Arts and Well-being i Bristol i juni 2017 med et oplæg af forsker Anita Jensen om fordele og ulemper ved forskellige former for tværfaglige kunst-, kultur- og sundhedspraksisser. På konferencen var der 453 oplægsholdere fra 23 forskellige lande.
2017: Oplæg: Dansk Folkeoplysnings Samråd, (DFS), København
Forsker Anita Jensen fra NOCKS holdt oplæg om ’kultur og sundhed’ for Dansk Folkeoplysnings Samråd, hvor repræsentanter for 36 forskellige folkeoplysningsorganisationer var til stede.
Juni 2017: Foredrag: Om Nordjysk Center for Kultur og Sundhed, Aalborg
I forbindelse med Kulturudvalgets besøg i Aalborg juni 2017, havde Lektor Stine Jacobsen og Claus Svenstrup (Region Nordjylland) foredrag omkring Nordjysk Center for Kultur og Sundhed (NOCKS).
Marts 2017: Oplæg: Kulturelle Samråds Temamøde 2017, Odense
Temamødets overskrift var ’Kulturens sidegevinster og potentialer’ og bestod af præsentationer af en lang række projekter, der arbejder med at italesætte kunstens forskellige sideeffekter.
Forsker Anita Jensen fra NOCKS holdt oplæg om kultur som sundhedsfremmende faktor i et tværfagligt felt. I oplægget blev der givet eksempler fra ind- og udland og desuden et indblik i det samarbejde, der finder sted mellem Videnscenter for Kultur og Sundhedsfremme ved AAU, Aalborg Universitetshospital, Aalborg Kommune og Region Nordjylland.
Januar 2017
Konference: Nytårskur – Sundhedsfremme i et bæredygtigt perspektiv, RUC, Roskilde
Nytårskuren blev afholdt d. 27. januar 2017 på RUC. Grundlaget for 2017´s arrangement var FN´s sytten nye verdensmål. Konferencen havde overskriften: ”Sundhedsfremme på vejen mod større social og miljømæssig bæredygtighed”. Forsker Anita Jensen fra NOCKS deltog i panelet.
Januar 2017: Konference: Musik og Læring, Det Jyske Musikkonservatorium, Århus
Det Jyske Musikkonservatorium afholdt deres årlige ”Musik & Læring” konference 4-5.januar 2017, og lektor Stine Jacobsen holdt i den forbindelse et oplæg omkring Musik og sociale kompetencer samt Musikalsk Interaktion.
Tænketanken Musik og Sundhed
Tænketanken Musik & Sundhed arbejder for at implementere sundhedsfremmende musik i sundhedsvæsenet. Lars Ole Bonde (rådgivningspanelmedlem NOCKS), Per Thorgaard og Anita Jensen har bidraget til opstarten af Tænketanken Musik og Sundhed i form af vidensgrundlag og strategi.
The Nordic Arts & Health Research Network
De vigtigste mål for det nordiske netværk for kultur- og sundhedsforskning er, at:
- Fremme tværfaglig diskussion og samskabelse af viden (oplevelsesmæssig, praktisk, teoretisk) inden for det tværfaglige kultur- og sundhedsfelt
- Skabe en platform for samarbejde i nordisk sammenhæng
- Støtte interaktion mellem forskning, praksis og uddannelse inden for kunst og sundhed
- Fremme udviklingen af forskning inden for kunst og sundhed og forskningsmetoder
- Fungerer som en platform til planlægning af nye nordiske forskning og projekter
- Formidle information om den nordiske kultur- og sundhedsforskning til et bredere publikum
Læs mere om The Nordic Arts & Health Research Network
ECRN
Anita Jensen er den danske repræsentant for det internationale netværk for Arts Health Early Career Research Network (ECRN)