Videnscenter - Publikationer og projekter
Herunder er samlet en række publikationer, der handler om kultur og sundhed.
Du kan læse her om de projekter, som NOCKS har deltaget i længere nede på siden.
Publikationer
Music and Health: A Comprehensive Model
As a growing field of research and evidence originating from the discipline and practice of music therapy, the broader concept of “music and health” is opening towards an everyday practice of healthy uses of music. In doing so, this text presents the state of knowledge about music’s regulatory functions, as well as music therapeutical practices within humanistic, cognitive/behavioural, and psychodynamic traditions, how music is related to community building within community music therapy, as well as music making in for example bands, choirs, and orchestras.
This text, which can be understood as an extended review article, seeks to give an overview of music and health as an evolving field by elaborating upon a model that maps out the most well-known and acknowledged health musicking practices and approaches. We have included a rich reference list for the readers to learn more about topics and perspectives of interest.
Lars Ole Bonde, Karette Stensæth & Even Ruud, 2023
REWRITALIZE: Deltagende kreative skrivegrupper ledet af forfattere i samarbejde med fagfolk i mental sundhedspleje for mennesker, der oplever alvorlig psykisk sygdom
Denne artikel beskriver udviklingen af REWRITALIZE som et koncept, hvordan de kreative skrivekurser blev struktureret og organiseret, og hvordan retningslinjer blev udviklet. Artiklen præsenterer også nogle af de indledende kvalitative resultater forbundet med at deltage i en kreativ skrivegruppe for servicebrugere, der oplever psykisk sygdom.
Bundesen et al. 2020.
Evalueringsguide – kultur og sundhed
En forskningsbaseret evalueringsvejledning til fagfolk, der arbejder med kultur- og sundhedsprojekter. Guiden er udviklet på baggrund af data fra Danmark, Norge, Sverige og Finland.
Anita Jensen, 2020.
Udvikling af en evalueringsguide for kultur- og sundhedsområdet
For at imødekomme kultur- og sundhedsfagligs behov i Norden og sikre robust evaluering og dokumentation af projekter finansierede Region Nordjylland og Aalborg Universitet i Danmark sammen med Region Skåne i Sverige udviklingen af en kultur- og sundhedsevalueringsvejledning. Denne rapport beskriver forskningsprocessen og fremstiller resultater som er udarbejdet for at forstå de praktiserende behov og for at informere indholdet af evalueringsvejledningen.
Anita Jensen, 2020.
Determinanter for hvem der profiterer bedst af kultur på recept – et observationelt follow-up studie
Studiets formål var at undersøge, hvorvidt køn, alder, uddannelsesniveau, ydelseskategori, fremmøde, kulturelle aktiviteter, samt antallet af diagnoser, herunder stress, angst og depression var associeret med klinisk signifikant ændring af trivsel efter et 10 ugers kultur på recept forløb i Silkeborg Kommune.
Santhiraleka Maheswaran & Nina la Cour, 2020.
Evaluering af dans med Parkinson
Evalueringens primære formål er at dokumentere og videreformidle erfaringerne fra
projektet. Her vil der være særligt fokus på hvilke erfaringer, der med fordel kan inddrages i lignende projekter i fremtiden.
Derudover har evalueringen også til formål at dokumentere de resultater, der er opnået
i løbet af projektet, herunder:
- Udbredelse og omfang af instruktøruddannelse og danseundervisning
- Deltagernes oplevelse af danseundervisningen
Instruktørers oplevelse af projektet og instruktørundervisningen - Medieomtale og øget kendskab til Parkinsons sygdom og parkinsondans.
Parkinsonforeningen, 2020.
Sundhed, Kultur og Natur
Den nye regionale udviklingsstrategi 2020-2023, Fremtidens Syddanmark, bliver et fælles afsæt for den regionale udviklingsindsats i de kommende år. Med strategienønsker Region Syddanmark at bidrage til FN’s verdensmål og til at udvikle Fremtidens Syddanmark som en sammenhængende, attraktiv og bæredygtig region. Strategien er udarbejdet i dialog med kommuner, uddannelsesinstitutioner og andre
aktører.
Region Syddanmark, 2020.
Kultur på recept. En tværgående evaluering
Denne evaluering giver indsigt i tværgående fordele og udfordringer for Kultur på receptprojekter i fire
kommuner i Danmark samt deltagernes oplevelser og trivsel.
Sundhedsstyrelsen, 2020.
Refleksionsrum – indtryk og udtryk. Kortlægning af kunst- og kulturinitiativer på hospitaler i Region Midtjylland
På hospitalerne i Region Midtjylland findes en lang række forskellige kunst- og
kulturinitiativer, som er målrettet patienter, pårørende og personale. Kortlægningen
skaber et overblik over et udsnit af disse kunst- og kulturinitiativer. Kortlægningen rummer primært kvalitative resultater men også kvantitative resultater. Derigennem kan kortlægningen medvirke til at fremme videndeling om kunst- og kulturinitiativer i Region Midtjylland og fremme samarbejdet med kommunale aktører og civilsamfundet, herunder kultursektoren.
Johanne Hauge Westerlund og Johanne Korsdal Sørensen, 2020.
En analyse af Svalholm Dans’ projekt Rethink Ageing, Region Midt 2018-19
Denne rapport præsenterer en analyse af Svalholm Dans’ projekt Rethink Ageing Region Midt 2018-19, som er gennemført i Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande Kommune. I et samarbejde mellem kultur- og sundhedsområdet blev raske ældre inviteret til at deltage i koreografisk scenekunst som performere. Et udfordrende forløb, hvor de under ledelse af koreograf Nønne Svalholm blev udfordret fysisk, psykisk og socialt. Denne rapport analyserer værdien af projektet set fra de ældre medvirkendes perspektiv samt ser på det tværfaglige og tværkommunale samarbejde i projektet.
Louise Ejgod Hansen & Line Nordentoft, 2019
Evalueringsrapport: Kulturhjerter – et forskningsprojekt
Denne evalueringsrapport er udarbejdet som et forsøg på at redegøre for de forskellige parametre i
projektet og hvordan de påvirkede hinanden i forhold til at projektet ikke kunne gennemføres, da det ikke var muligt at rekruttere det ønskede antal patienter. Rapporten indeholder en kort gennemgang af projektbeskrivelsen og projektprocessen samt perspektiver fra kulturaktører og
sundhedsfaglige, som var involverede i projektet. Rapporten er baseret på kvantitativt og kvalitativt data.
Anita Jensen, 2019.
Fællesang +. Evaluering af metodetilgangen
Projektet Fællessang+ kombinerer fællessang med samtale i en metodetilgang som kaldes guidet
fællessang. Det er hverken korsang eller guidet fælleslæsning, men inddrager elementer fra begge
koncepter: Sang, tekst og samtale. Projekt Fællessang+ rammer borgernes behov for at være en del af et
fællesskab, hvilket kan styrke livsglæden hos det enkelte menneske. Med guidet fællessang udvikles et
tilbud, som udspringer af bibliotekernes kerneydelser litteratur og musik. I guidet fællessang bruges musik
og litteratur til at bringe mennesker sammen for at fremme trivsel og bidrage til en følelse af samhørighed
og meningsfuld samvær hos deltagerne.
Denne rapport gennemgår metoden, der anvendes af bibliotekarer for guidet fællessang i fire forskellige byer.
Anita Jensen & Stine Lindahl Jacobsen, 2019.
Brug af musik i det danske sundhedsvæsen
Kortlægning af musikinitiativer på hospitaler, hospicer og plejecentre i Danmark. Denne rapport viser en kortlægning af, hvordan forskellige musikalske initiativer bruges til behandling og pleje i det danske sundhedssystem.
Anita Jensen & Johanne Nielsen, 2019.
RO(man)TID – På sporet af den tabte tid
Bibliotekernes litteraturformidling er koblet til erfaringer fra, livsstilsændringer, positiv psykologi, flowteori og stressforskning med henblik på at vejlede tidspressede læsere i at finde skjulte tidslommer i deres hverdag (og måske et par tidsrøvere) – for derefter at gøre tidslommerne til åndehuller fyldt med læsning.
”RO(man)TID er skruet sammen som et 12 ugers forløb. Forløbet er tilrettelagt som et medarbejdertilbud til hele arbejdspladsen/afdelingen/teamet. I RO(man)TID kombineres læsning
som et fælles projekt på arbejdspladsen med individuel vejledning af den enkelte deltager, hvor der tages udgangspunkt i den enkeltes hverdag, læsebarriere,-forudsætning og -interesse. Fokus ligger på læsningens gavnlige effekter (forårsaget af flow tilstand ved fordybet læsning), kortlægning af tidsrøvere og litteraturinspiration.
Jeppe Spure Nielsen et al. 2019.
Region Nordjyllands Kulturplan 2019–2022
Fokus område 3: Kultur og sundhed Tværfaglige samarbejder mellem kultur- og sundhedsområdet kan omfatte aktører fra social- og sundhedssektoren, såsom plejehjem, hospitaler, praktiserende læger, socialpsykiatrien og fra kultursektoren museer/gallerier, orkestre og biblioteker samt patientforeninger, folkekirken osv. Den tværfaglige tilgang har gensidige fordele for kultur- og sundhedsaktørerne. På sundhedsområdet kan man få udvidet sin palet af værktøjer til at styrke patienters og borgeres trivsel, helbredelse og velvære. Kulturområdet opnår på deres side dokumentation af den helende efekt af deres tilbud, mulighed for at komme i kontakt med et nyt publikum m.m. Koblingen mellem kultur og sundhed rummer en potentiel gevinst inden for alle kunstarter.
Region Nordjylland, 2019.
En introduktion til guidet fællessang
Denne manual beskriver konceptet guidet fællessang som værende fællessang kombineret med guidede samtaler. Metoden skaber en ramme for den, der kombinerer sang med samtale om teksterne.
Viborg Bibliotekerne, 2019.
Kulturvitaminer – et Kultur på Recept-projekt i Aalborg - rapport
En forskningsrapport fra et Kultur på recept-projekt (KUR) i Danmark for mennesker med psykiske problemer. Rapporten er baseret på kvalitative data og inkluderer erfaringerne fra deltagerne, kulturinstitutionerne og koordinatoren. Resultaterne viser, at KUR-projektet har bidraget positivt til deltagernes mentale sundhed på forskellige måder.
Anita Jensen, Aalborg Universitet, 2018
Kulturvitaminer – kultur på recept i Aalborg Kommune. Sammenfatning af resulater og konklusioner
Sammenfatning af forskningsrapport fra et Kultur på recept-projekt (KUR) i Danmark for mennesker med psykiske problemer. Rapporten er baseret på kvalitative data og inkluderer erfaringerne fra deltagerne, kulturinstitutionerne og koordinatoren. Resultaterne viser, at KUR-projektet har bidraget positivt til deltagernes mentale sundhed på forskellige måder.
Anita Jensen, Aalborg Universitet, 2018
Kultur på recept. En biopolitisk intervention
Gennem et biopolitisk blik undersøger denne afhandling, hvordan et kultur på recept-projekt administreres og formidles på både kommunalt og nationalt niveau. Undersøgelsen anvender Nyborg Kommune som en casestudie. Resultaterne af undersøgelsen viser, at Kultur på Recept er en biopolitisk intervention, der bruges til at disciplinere og regulere både Nyborg Kommune såvel som deltagerne i langvarigt sygefravær med mild til moderat depression, angst og stress. Undersøgelsen viser, at den biopolitiske intervention producerer to slags regeringer. På nationalt plan er diskurserne anderledes end på kommuneniveau, selvom begge regeringer administreres og kommunikeres gennem de samme biopolitiske systemer.
Sara Bruun Jørgensen, 2018.
Styrker kulturstyrke? En antropologisk undersøgelse af Kultur på recept i vordingborg kommune
Denne rapport er en kvalitativ undersøgelse af Kulturstyrke i Vordingborg Kommune. Kulturstyrke er en del af pilotprojektet Kultur på recept, som tilbyder mennesker, der er sygemeldte med stress, angst og lettere depression, et ti ugers forløb med kulturaktiviteter. Formålet er at udvikle nyskabende rehabiliteringsmodeller, der kan øge en tilbagevenden til arbejdsmarkedet og styrke deltagernes mestring af job og hverdagsliv.
Nanna Hauge Kristensen, 2018.
KULTURLAND: Museers aktiviteter som medvirkende til øget livskvalitet for medborgere i sårbare situationer
Forskningsbaseret formidling af kvantitativ og kvalitativ
erfaringsopsamling i tilknytning til Kulturland med formål at formidle viden om sammenhænge mellem museers
aktiviteter og de besøgendes livskvalitet. Publikationen kan bidrage til at styrke initiativer på tværs af kultur- og sundhedsområdet. Den kan anvendes som inspiration til såvel aktører internt på museer og andre kulturinstitutioner samt til samarbejdspartnere fra det politiske,
Charlotte Bech Lau, 2018.
Kulturmand – Kulturvitaminer for mænd over 60 år
Et forløb med kultur som sundhedsfremmende og forebyggende indsats.
Dette er evalueringen af projektet Kulturmand – Kulturvitaminer for mænd over 60 år. Denne rapports formål er at formidle projektets konkrete resultater internt i Halsnæs Kommune, at give inspiration til andre kommuner samt generelt at bidrage med erfaringer til feltet Kultur og Sundhed.
Anne-Mette Nielsen & Birte Carøe, 2018.
Lungekor og livsglæde i Region Midtjylland
Denne rapport illustrerer Dansk Lungeforeninges arbejde med at udvikle flere lungekor på tværs af kommunerne i Region Midtjylland. Lungeforeningen lykkedes at nå dette mål, nemlig ved at starte 10 nye lungekor i 10 kommuner i samarbejde med den offentlige sektor og andre interessenter, hvor borgere med lungesygdomme kan mødes, synge, udøve, grine, bryde isolationen og styrke kvaliteten af liv.
Heidi Hoelgård Sunesen, 2018.
Rapport: En systematisk gennemgang af den internationale litteratur om Kultur og Sundhed - Værdien af kunst- og kulturaktiviteter som kliniske, terapeutiske og rammesatte tiltag. 2017
Reviewet præsenterer en opdateret systematisk gennemgang af den internationale litteratur
inden for kultur og sundhedsfeltet (Arts and Health). Formålet med denne gennemgang er at
dokumentere undersøgelser, der kan understøtte og informere om værdien af kunst- og kultur
tiltag i social- og sundhedssektoren.
Anita Jensen, 2017.
Kultur og Sundhed – en antologi
Antologien "Kultur og sundhed" præsenterer en bred platform af forskellige praksisser, bidrager til vidensgrundlaget og diskursen i feltet og skaber inspiration til fremtidige, sundhedsfremmende tilbud i Danmark ved at afsøge muligheder i krydsfeltet mellem sundhed, trivsel og kunst- og kulturaktiviteter.
Bogen er opdelt i tre dele hvor den første del fokuserer på en række af de forståelser, begreber, tilgange, vidensgrundlag og mekanismer der er i spil i det tværfaglige felt. Bogens anden del er koncentreret om en bred præsentation af feltets praksis med eksempler fra ind- og udlandet. Den tredje del betragter feltets udvikling og status i Danmark såvel som perspektiver fra Sverige, Norge, Storbritannien og Finland.
Antologien henvender sig til fagprofessionelle og andre interesserenter inden for kultur- og sundhedsfeltet.
Anita Jensen, 2017.
Kultur og sundhed – et dansk perspektiv
I kapitlet ’Kultur og sundhed- et dansk perspektiv’ undersøges mulighederne og udfordringerne i forhold til den strategiske - og tværfaglig tilgang, udvikling af feltet, videndeling / indsamling, omfang og mulighed for indlejring af praksis i social- og sundhedssektoren og som en del af medicinsk humaniora. Med henvisninger til nogle eksempler på praksis og teorier om sundhed og trivsel forklares den aktuelle politiske tilgang, praksis, forskning og udfordringerne, og potentialerne for området i Danmark diskuteres.
Anita Jensen & Lars Ole Bonde, 2017.
Kunstens potentiale i sundhedsvæsnet: Hospitaler
Det er denne rapports ærinde, som en del af projektet ”Kunstens potentiale i Sundhedsvæsnet”, at evaluerer procedure og processerne omkring de store udsmykningsopgaver der er knyttet til disse markante nye hospitalsbyggerier på det stadie de er i skrivende stund. Formålet er dels at vurderer, i hvilket omfang de beslutningsprocesser der ligger til grund for valg af kunstnerisk udsmykning adressere hospitalsvæsnets behov og dermed specifikt søger at udfolde et kunstens potentiale i hospitalsvæsnet, og dels at opsamle erfaringer med henblik på valg af procedure og metode til styrring af processen omkring valg af strategi for kunstnerisk udsmykning.
Lars Brorson Fich et al., 2016.
Kultur og Sundhedsfremme. Eksempler, inspiration og baggrundsviden
Denne publikation har som formål at konkretisere og definere kultur og sundhedsfremme-feltet ved at fremlægge baggrundsviden og ved at give
inspirerende eksempler på, hvordan kunst og kultur kan bruges i sundhedsfremme. Vi henvender os til alle, der er nysgerrige på feltet, hvilket inkluderer såvel fagprofessionelle som politikere og almindelige borgere.
Anita Jensen, Lars Ole Bonde & Eva Hjelms, 2016.
Kultur og Sundhedsfremme. Forhandlinger i etableringen af et felt
Dette speciale undersøger, hvad der sker, når koblingen mellem kultur og sundhedsfremme som et bud på en ny sundhedsfremmepraksis søges legitimeret og etableret. Afsættet herfor findes i en erkendelse af, at ved at belyse kompleksiteten i de forhandlinger, der foregår om koblingen, kan der bidrages med nuancerede perspektiver på de mange interesser i spil.
Anne Sofie Dons Christensen & Anne Sofie Fabricius Østerby, 2015.
Et bedre liv med kultur? Biblioteket som brobygger mellem kultur og sundhed
Den strategiske målsætning og vision for projektet var at fremme sundheden i området gennem styrkelse af fællesskabsdannende kulturelle aktiviteter ved at indgå i
tværfagligt samarbejde med aktører i lokalområdet med kompetencer inden for kultur og sundhedsfremme. Med projektet sættes der fokus på hvilken betydning
fællesskabsdannende kulturelle oplevelser og aktiviteter
har for menneskers sundhed, trivsel og
empowermnet. Vi ville synliggøre og udvide bibliotekets rolle, understøtte lokale netværk og manifestere bibliotekets betydning i lokalsamfundet.
Fuglebjerg Bibliotek, 2012.
Helende arkitektur
Rapporten bidrager til det professionelle felt inden for helingsarkitektur ved at præsentere eksisterende beviser for den afgørende betydning af det rumlige miljø for patienthelbredelse og tilfredshed i et tilgængeligt format, der skal bruges af beslutningstagere.
Anne Kathrine Frandsen et al., 2009.
NOCKS projekter
I samarbejde med den regionale ledelse af vaccineprogrammet i Nordjylland og højtalerfirmaet SOWA SOUND har studerende og forskere fra Musikterapiuddannelsen, Aalborg Universitet i dette projekt undersøgt, hvordan udvalgt musik kan afspilles til gavn for både ansatte og borgere i forbindelse med vaccination. En 9 timers lang spilleliste er blevet udviklet og afprøvet, hvor musikken er sammensat med sigte på at berolige borgerne og også bidrage positivt til stemningen på vaccinestederne for personalet. Musikken kombinerer forskellige genrer, og varierer i forhold til grader af intensitet, kompleksitet og genkendelighed. Løbende er musikken blevet justeret under afprøvning på Håndværkervej i Aalborg i maj/juni 2021, hvor der er samlet data omkring borgere og personalets oplevelser på dage med og uden musik. I rapporten præsenterer vi kort baggrundsviden, metode og resultater samt diskuterer anvendelse, etik og anbefaling for videre brug.
I samarbejde med Region Nordjylland og Region Skåne ønsker NOCKS på tværs af kultur- og sundhedsfaggrupper at udvikle en evalueringsguide for kultur- og sundhedsprojekter, der kan være med til at sikre realistiske evalueringer og vurderinger samt muliggøre sammenligninger mellem projekter i Norden. Periode: 01.12.2019 – 30.04.2020.
Musik, Familier og Samspil (MUFASA) er et tværfagligt forskningsprojekt, som ønsker at styrke sundt familiesamspil gennem aktive og observerende musikaktiviteter herunder musikpædagogiske aktiviteter, musikterapiaktiviteter og familie-musikkoncerter. Det er et randomiseret effektstudie og et korrelationsstudie, der undersøger musikaktiviteterne effekt på familie-interaktion, forælder-stress og barnets trivsel samt sammenhængen med øvrige familie-fritidsaktiviteter også på sigt. Projektperiode: 01.01.2020 – 31.12.2022
Projektperiode: august 2018 – marts 2020
Med udgangspunkt i det hele menneske som et sansende og skabende kulturvæsen handler dette NOCKS projekt om at tilbyde kulturaktiviteter til hjertepatienter med behov for længerevarende rehabiliteringsforløb. Aktiviteterne består af guidet fællessang samt at lytte til musik udvalgt på baggrund af erfaringer fra musikterapeut forskning og guidet fælleslæsning Formålet er at undersøge effekten af kulturinterventioner i fysisk rehabilitering samt effekt i forhold til bedre trivsel og mestring og mindskning af psykiske følgesygdomme som depression og angst. Projektet laves i samarbejde med Region Nordjylland og Aalborg Universitetshospital.
Metode: I et klassisk kontrolleret effektstudie design undersøges patienternes eventuelle progression, mens individuelle interviews efterfølgende søger at afdække patienternes selvoplevede effekter. En fokusgruppes sundhedsfaglige vurdering af patienternes progression inddrages også som en del af undersøgelsen.
Resultater: Forventet opdatering primo 2020
Læs mere her: Evalueringsrapport: Kulturhjerter – et forskningsprojekt
Projektperiode: januar 2018 – marts 2019
Viborg Bibliotekerne vandt midler fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2018 til at undersøge, hvordan man kan finde nye veje for musikformidlingen på biblioteket i en involverende og fællesskabende aktivitet, der skaber livskvalitet og trivsel for deltagerne. Projektet er lavet i samarbejde med NOCKS og Sangens Hus. Formålet med forløbet er således at udvikle et nyt bibliotekstilbud, som udvider bibliotekets rolle som sundhedsfremmende aktør samt at udvikle og afprøve en konkret metode, hvor forskellige målgrupper deltager i guidet fællessang herunder både sang og samtale om tekster.
Metode: Gennem kvantitative og kvalitative metoder undersøger NOCKS både deltagernes og bibliotekarernes perspektiver i forhold til henholdsvis deltagelse (sang, samtale, trivsel og fællesskab) og den rollen som facilitator (teknik, det relationelle og samarbejde).
Resultater: Forventet opdatering feb. 2019- link til konferencedag
På baggrund af erfaringerne er udarbejdet en hjemmeside og en manual for guidet fællessang, som kan bruges af bibliotekarer i hele landet. Hent manualen og læs mere om Guidet fællessang her.
Nordjysk Center for Kultur og Sundhed har stået for evaluering af konceptet. Hent evalueringsrapporten her.
Projektperiode: marts 2017 – december 2018
Som en founding partner har NOCKS sammen med partners fra Kompetansesenteret for kultur, helse og omsorg, Norge Karolinska Institutet, Sverige og Turku Universitet, Finland etableret et netværk for nordiske forskere i kultur og sundhed. Det første netværksmøde/konference blev afholdt i Turku i nov. 2018 og der forventes at netværket (som er åbnet for alle nordiske forskere i kultur og sundhed) holdet et seminar/konference i foråret 2019.
Resultater: Forventer opdatering foråret 2019
Projektperiode: november 2017 - november 2018.
For at skabe et overblik af hvilke musiktiltag, der eksisterer i sundhedsregi (hospitaler, hospicer, plejecentre) i Danmark, initierede DJBFA (komponistforening for professionelle komponister og sangskrivere inden for jazz, folk, pop, rock og elektronisk musik) et kortlægningsprojekt. Rapporten er finansieret af Danish Sound Innovation Network, DJBFA og Aalborg Universitet. Kortlægningen samt sammenfatningen af rapporten er udført af NOCKS.
Metode: Gennem åbne spørgeskemaer som var anvendt som grundlag for dataindsamlingen, undersøger NOCKS detaljerede beskrivelser af hvert enkelt musiktiltag. Følgelig har respondenterne selv skullet liste tiltagene på deres institution op, hvilket betyder, at det ikke er sikkert, at alle eksisterende musiktiltag eller alt eksisterende teknologiske udstyr er blevet beskrevet.
Resultaterne er publiceret i rapporten: Brug af musik i det danske sundhedsvæsen
Projektperiode: september 2017 – november 2018.
Aalborg Kommune sikrede sig satspuljemidler til at udvikle og udføre Kulturvitaminer, der er en 10 ugers kunst- og kulturindsats henvendt til borgere med stress, angst og depression. Deltagerne blev henvist af Job- og Aktivhuset eller Sygedagpengehuset og blev i grupper af max 10 tilbudt forskellige rammesatte aktiviteter i samarbejde med diverse kulturinstitutioner: Musikterapi, Bibliotekerne i Aalborg, Aalborg Symfoniorkester, Den rytmiske i Nordkraft, Stadsarkivet, KUNSTEN og Aalborg Teater. Målet var at bidrage til forbedret sundhed og trivsel, eksempelvis gennem forbedret livskvalitet samt opbygning af socialt netværk og engagement i fælleskaber.
Metode: NOCKS undersøgte deltagernes perspektiver den selvoplevede virkning af at deltage i et kultur på recept program gennem kvalitative metoder. Et fokusgruppe interview med kulturinstitutionerne var også inkluderede i undersøgelse.