Spring til indhold

Konference om kvalitativ psykologi

Aalborg 25-26 maj 2021

Hent program som PDF

Om konferencen

Forskningsgruppen Qualitative Studies (AAU) inviterer til en todages national konference om kvalitativ psykologi. Det er vores forhåbning, at vi med konferencen formår at skabe en arena for inkluderende formidling og engagerende diskussioner inden for det kvalitativ-psykologiske område i Danmark. Vi håber på bidrag fra forskere, der enten giver teoretiske bud på, hvad kvalitativ psykologi kan og bør være, empiriske nedslag i den kvalitative psykologis brogede landskab eller bud på fremtiden for kvalitativ forskning indenfor psykologien og dens tilgrænsende discipliner. Vi søger således en bred vifte af oplæg, der kan være med til at skitsere den kvalitative psykologis landskab i Danmark, indbyde til udveksling af idéer og viden og skabe yderligere samarbejde blandt kvalitative forskere i landet

Keynotes: Charlotte Højholt (RUC), Tone Roald (KU), Klaus Nielsen (AU) og Svend Brinkmann (AAU).

Call for abstracts

Forskningsgruppen Qualitative Studies (AAU) inviterer til en todages national konference om kvalitativ psykologi. I en tid, hvor mange forskningsaktiviteter er aflyst eller forvist til digitale formater, ønsker vi at samle repræsentanter fra det kvalitativt psykologiske felt, og desuden indvie vores nye lokaler i Nordkraft. Det er vores forhåbning, at vi med konferencen formår at skabe en arena for inkluderende formidling og engagerende diskussioner inden for det kvalitativ-psykologiske område i Danmark. Vi håber på bidrag fra forskere, der enten giver teoretiske bud på, hvad kvalitativ psykologi kan og bør være, empiriske nedslag i den kvalitative psykologis brogede landskab eller bud på fremtiden for kvalitativ forskning indenfor psykologien og dens tilgrænsende discipliner. Vi søger således en bred vifte af oplæg, der kan være med til at skitsere den kvalitative psykologis landskab i Danmark, indbyde til udveksling af idéer og viden og skabe yderligere samarbejde blandt kvalitative forskere i landet. Eksempler på tematikker kunne være:

  • Hvad er kvalitativ psykologi?
  • Hvad er god (og mindre god) kvalitativ psykologi?
  • Eksempler på forskning fra det kvalitativt-psykologiske område.
  • Hvilken plads har kvalitative metoder på universitetet i dag?
  • Nye retninger/fremtiden for kvalitativ psykologi.
  • Konferenceoplæg fra ph.d.-studerende og postgraduate forskere indenfor psykologien og dens tilgrænsende discipliner er velkomne.

Oplæg forventes vare ca. 20 min. Herudover afsættes 10 min til diskussion og spørgsmål.

Titel + abstract (maks. 200 ord) sendes til alfred@hum.aau.dk inden 1. oktober 2021.

Call for Papers til Tidsskriftet Qualitative Studies

Abstract Deadline: 1. Juli, 2021

I forbindelse med konferencen Kvalitativ Psykologi, inviterer redaktionsgruppen for tidsskriftet Qualitative Studies på Aalborg Universitet til et dansksproget temanummer om kvalitativ psykologi.

Dette temanummers mål er, at undersøge den kvalitative psykologis egne forudsætninger og praksis, for hermed at inspirere til en ydmyg og oplysende dialog med og om sit eget grundlag. Psykologien er - muligvis i højere grad end mange andre videnskaber, et veritabelt slagfelt, hvor alt er til diskussion. Hvad er psyke? Hvem er vi? Hvis det, vi kalder kvalitativ psykologi, ofte udmærker sig ved at indgå i en levende relation til filosofien og litteraturen, er der tale om to nabofelter, som har kultiveret en uafklaret holdning til egne præmisser og eksistensgrundlag. Enhver filosofi skal forholde sig til hvad filosofi er, og enhver skønlitterær forfatter må mere eller mindre eksplicit undersøge sproget, og hvad det vil sige at skrive. Hvad kan psykologien lære heraf? Hvori består det kvalitative i kvalitativ psykologi? Er psykologien ikke per definition kvalitativ? Hvad er egentlig psykologi? Og hvad er psykologiens relation til nabofelterne filosofi og litteratur?

Om end filosofien og litteraturen befinder sig i en stadig spørgende dialog med sig selv, er dette langt fra at kunne beskrives som en rastløs cirkulerende omkring sin egen akse. Vi kan aldrig besvare spørgsmålet om hvad filosofi eller litteratur er, hvis vi ikke filosoferer eller skriver. På en lignende måde kan vi ikke nærme os et svar på hvad kvalitativ psykologi er, uden at tage udgangspunkt i den aktivitet det indebærer. Psykologi er, alle uenigheder taget i betragtning, noget man gør. Hermed ønsker dette temanummer ligeledes empiriske bidrag fra den kvalitative psykologis brogede landskab. Hvordan udmønter kvalitativ-psykologisk forskning sig i praksis? Hvilke erkendelsesteoretiske og emancipatoriske muligheder findes inden for dette felt? Hvordan går man kvalitativt til verden og til psyken på en nytænkende måde? Hvilke nybrud eksisterer der indenfor den kvalitative psykologi?

En psykologiuddannelse kan på mange måder sammenlignes med en teoretisk flooding af studerende, som skal forholde sig til en mangefacetteret videnskab med forgreninger til biologi, neurovidenskab, sociologi, pædagogik og filosofi. Hvilken rolle spiller den kvalitative psykologi i den opgave som hedder at danne studerende til en selvstændig og reflekteret forholden-sig-til denne kompleksitet? Udnyttes potentialerne i den kvalitative psykologi på en adækvat og tiltrækkelig måde på dagens danske psykologiuddannelser? Hvilke forhindringer og muligheder ligger i kvalitativ-psykologiske indsigter når det kommer til at uddanne frit tænkende og fagligt dygtige kandidater i psykologi?

På denne baggrund, ønsker vi med dette temanummer at udforske disse spørgsmål og emner:

  • Hvad er kvalitativ psykologi?
  • Hvad er god (og mindre god) kvalitativ psykologi?
  • Hvilken betydning har tværvidenskabelighed for den kvalitative psykologi?
  • Eksempler på forskning fra det kvalitativt-psykologiske område.
  • Hvilken plads har kvalitative metoder på universitetet i dag?
  • Nye retninger/fremtiden for kvalitativ psykologi.

Temanummeret vil således sigte på at indeholde både diskussioner om, hvad kvalitativ psykologi overhovedet er for en størrelse, hvordan den kvalitative psykologi ser ud i dag, hvordan den udvikler sig, samt bredere diskussioner om den kvalitative psykologis position på universiteterne og i offentligheden.

Abstracts

Følgende information indsendes til alfred@hum.aau.dk inden d. 1. juli 2021.

  1. Titel på kapitel
  2. En kortere tekst (maks. en halv normalside), hvor udgangspunkt, teoretiske perspektiver, samt artiklens overordnede formål skitseres.

Bidrag til temanummeret skrives på dansk eller andre skandinaviske sprog.

Tidsplan for temanummeret:

juli 2021: Abstracts indsendes til redaktionen
august 2021: Bidragsydere får besked om abstract er accepteret
december 2021: Manuskriptet indsendes til redkationen
februar 2022: Fagfællebedømmelse sendes til bidragsydere
marts 2022: Deadline for det reviderede manuskript
april 2022: Temanummeret publiceres

Find yderligere information om tidsskriftet Qualitative Studies.