En af grundantagelserne er at arbejdslivet har sat sig ud over tidligere tiders grænser. Det betyder at arbejdslivets metoder og mål optræder som relevante bud på hvordan det øvrige liv skal leves. Det betyder at de øvrige liv ofte optræder som ressource for arbejdslivet. Sidst men ikke mindst betyder det at det moderne arbejde forudsætter og forbruger ressourcer der alene kan etableres og vedligeholdes uden for arbejdet.
I et moderne arbejde opfattes arbejdsmiljø som et fokus på bæredygtighed. I den forbindelse diskuteres forhold, der indvirker på bæredygtig anvendelse af menneskelige ressourcer. I sin enkelthed – et fokus på hvilke ressourcer der forbruges og hvordan de fornyes og vedligeholdes. Dette indebærer også et fokus på bæredygtighed uden for arbejdet.
Det bærende og samlende perspektiv er baseret på en social og intergrativ biopsykologisk model.
Det indebærer fokus på hvordan de faglige indsigter kan spille en rolle i klinisk praksis, herunder betydningen af at identificere risikofaktorer og værneressourcer i udviklingen og behandlingen af belastningstilstande og psykiske dysfunktioner og som den del af forståelse af hvordan mere kroniske tilstande udvikler sig. Nye indsigter fra socialpsykologisk, klinisk og neuropsykologisk forskning vil blive inddraget med fokus på hvordan de kan bidrage til udviklingen nye og eller forbedre behandlingstiltag.
Den kliniske akse indebærer fokus på de dysfunktioner, der udspringer af et moderne liv, sociale medier, arbejde og organisationsformer. Den omfatter mobning, hvor der anlægges et dobbeltfokus. Den ene del handler om de sociale rammer og strukturer hvor mobning foregår. Den anden handler om de psykologiske processer og følger som mobning indebærer. Den kliniske akse omfatter også fokus på smerte og stress. Stress er en omverdens syndrom og derfor er der fokus på de forhold i miljøet der medvirker til stress, karakteren af stressprocessen og dens følger i form af belastninger, dysfunktion og psykiske lidelser. Smerte er en central del af den menneskelige organismes selvregulering, og evolutionen har modificeres smertesystemet til sociale formål. Smerte og smertereaktioner kan både afspejle forhold i hverdagslivet og optræde som særskilte belastningstilstande i hverdagslivet. Desuden optræder smerte som den del af flere psykiske lidelser og belastningstilstande. Der er fokus på hvordan kronisk smerte påvirker forskellige områder af menneskers liv, primært i forhold til hvordan psykologiske, følelsesmæssige og sociale forhold påvirker oplevelsen og opfattelsen af symptomer, funktionsbegrænsninger og vantrivsel.