Nyhed
Grøn omstilling kræver at kommuner og borgere arbejder sammen
Lagt online: 11.02.2020

Nyhed
Grøn omstilling kræver at kommuner og borgere arbejder sammen
Lagt online: 11.02.2020

Grøn omstilling kræver at kommuner og borgere arbejder sammen
Nyhed
Lagt online: 11.02.2020
Nyhed
Lagt online: 11.02.2020
Borgene i en kommune bestemmer selv, om de vil udskifte oliefyret ud med en varmepumpe, benzinslugeren med en elbil eller sætte solceller på taget af deres eget hus. Det er ikke noget kommunen lovgiver om. Så hvis man i en kommune ønsker at sætte gang i den grønne omstilling, skal man gå frivillighedens vej.
Et hold forskere fra Aalborg Universitet har fulgt arbejdet med grøn omstilling i blandt andet Aalborg og Hjørring kommune. Konklusionen er, at borgere og myndigheder skal arbejde sammen om at finde bæredygtige løsninger. Det kan f.eks. være, at borgere kommer med forslag til, hvordan et display skal se ud, så man bedst kan få informationer om sit elforbrug og dermed blive motiveret til at nedbringe forbruget. Anders Horsbøl, der er lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi og lokal leder af projektet siger:
- Dilemmaet er, at der skal gøres noget, men kommunerne kan ikke tvinge borgerne til det. Hvis kommunerne lovgiver og trækker noget ned over hovedet på borgerne, vil det formentlig møde meget mere modstand, og det er heller ikke sikkert, at det ville blive den bedste løsning.
Projektet har vist, at borgerinddragelse virker, når kommunen kommer ud og møder borgerne på nye måder f.eks. i mere personlige situationer hjemme hos borgerne eller til events som natur- eller bæredygtighedsfestivallen. Kommunen optræder her i en ny rolle, hverken som myndighed eller serviceorgan, men som medspiller sammen med borgerne.
De nye idéer kan godt tage udspring i et traditionelt borgermøde, men det skal lede til noget mere. F.eks. udviklede Hjørring Kommune et nyt format på baggrund af de ønsker, der kom frem på et borgermøde. Borgerne ønskede uvildig, individuel rådgivning i forbindelse med omlægning fra oliefyr til varmepumpe, men et sådant tilbud ville være alt for dyrt for kommunen. Løsningen blev at få borgere til at bruge deres egne netværk og invitere venner og bekendte hjem på kaffe. Kommunen sendte så en energikonsulent, der kunne rådgive om oliefyr og varmepumper.
Ifølge Anders Horsbøl skal kommunen være åben og lyttende, så man kan udnytte det potentiale der ligger hos borgerne.
- Det er vigtigt at holde processen åben, så borgerne kan komme med forslag. Der er så meget, man som kommune ikke ved, f.eks. om hvilke barrierer der står i vejen for de grønne løsninger. Det finder man så ud af på denne måde, siger Anders Horsbøl.
Projektet er mundet ud i en hjemmeside med værktøjer til, hvordan man som myndighed kan inddrage borgere ikke kun i forbindelse med grøn omstilling, men også f.eks. på skole, social- og sundhedsområdet, indenfor byudvikling eller børnepasning.
Anders Horsbøl pointerer, at der ikke er tale om en færdig tjekliste, man kan følge, og så har man brugerinddragelse. Samskabelse er en proces, hvor der skal være plads til løbende at justere på baggrund af den viden, man får.
Om forskningsprojektet
For yderligere information